23. novembar 2018.

 
 
Neno Belan & Fiumens sviraju pesme grupe Đavoli
Dom omladine Beograd
22. novembar 2018.

 
  Jesenje veče u Domu Omladine počelo je velikim očekivanjem Nene Belana i njegove grupe Fiumens. Neno već duže vreme predvodi ovu grupu, sastavljenu od vrsnih riječkih (istarskih) muzičara.



Kuriozitet večerašnjeg nastupa je bio program sastavljen isključivo od pesama Belanove bivše grupe, splitskih Đavola. Oni su bili aktivni od 1986. do 1992. godine i predstavljali su senzaciju u bivšoj Jugoslaviji. Svojim spojem rockenrola, popa, tvista i muzike 50-tih i 60-tih godina osvojili su naciju. Solo karijera Nene Belana takođe je veoma uspešna, a on je u Fiumensima našao odlične saradnike za dalji razvoj karijere.



Iako najavljen u 21 čas, koncert je započeo 20 minuta kasnije izvedbom pesme "Đavoli" (koju je kod nas pevao čuveni Đorđe Marjanović), a nastavio sa numerama "Biondina", "Samba i ti "i "Čuvaj me, pazi me". Zanimljivost je da su svi muzičari bili obučeni u crno belu kombinaciju košulja, pantalona, kravata, prsluka i kravata. Neno je obuo crno bele retro cipele, nekad davno jako moderne.



Fiumens u sastavu Leo Rumora (bubnjevi, vokal), Olja Dešić (bas, vokal), Vedran Križan (klavijature, vokal) bili su osnaženi pojavom i sviranjem odličnog saksofoniste Jakše Kriletića. Prva salva oduševljenja nastala je izvođenjem pesama "Pričaj mi" i "Zvuci ulice". Ni "Kasno je za nas" i "Bala Bala" nisu ostavili publiku ravnodušnom, pa je od samog početka nastupa ona aktivno učestvovala u izvođenju celokupnog repertoara grupe.



Belan je priznao da je prvi put nastupio u Beogradu sa Đavolima upravo u Domu Omladine, u tadašnjoj Densing Sali, sada Amerikani. Takođe je svirao i na svojoj gitari sa početka karijere, koju je nazvao Lucija ."Rock galama" je opet užarila publiku, a onda je Neno Belan pitao da li se iko seća kada se plesalo uz sentiš muziku (ovde nazvanu stiskavac!) i pozvao publiku na ples uz obavezno... dame biraju!



"Dok tebe Ljubim", "Bambina", "Ostani uz mene", "Dani ljubavi" i "Na kraju sna" su dočarale to doba sentiša, a "Space Twist", i obrada "Kucaj opet", su nas vratile u doba srednjoškolskih "plesnjaka". Tokom kocerta su u pozadini emitovani stari video spotovi grupe Đavoli, često i sinhronizovano sa pesmama koje su Fiumens izvodili. Neno je ispričao da je prva stvar koju je napisao još 1986. godine (kako reče u "mlađem kamenom dobu"!) bila pesma "Điri đIri".



Posle dva sata nastupa Belan i Fiumens su se vratili na dva bisa izvodeći "Stojim na kantunu", "Dugo Toplo Ljeto", akapela verziju "Peggy Sue", "Jagode i čokolada " i "Ivona". "Posljednji ples" je izgledao kao posljednja stvar, ali su oni izveli još i "Baby Blue" i "Sunčan dan" iz solo repertoara Nene Belana.
Dva sata i 40 minuta nastupa okončano je pozivom na koncert 14. februara sledeće godine na istom mestu, a ako bude dovoljno zainteresovanih i reprizom ,15-tog i 16-tog februara.



Izvrsno i precizno ali u isto vreme emotivno sviranje benda, besprekorni vokali članova grupe, Nenin glas i čarobne pesme i veliki optimizam koji su isijavali, ostavili su publiku presrećnu i prezadovoljnu. Ja sam bio u prvom redu i srećan sam što sam što sam ovo doživeo. Pozdrav do sledećeg susreta!


tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti



Dingospo Dali
Klub Doma omladine Beograd
30.11.2017.




Čuka Fest
KC Čukarica, Beograd
30.11. - 03.12.2017.




Kristali
Dom omladine Beograda
15.12.2017.




Lačni Franz
Dom omladine Beograda
22. 12. 2017.




On Tour
Dom kulture Studentski grad
19.02.2018.




Kraftwerk
Štark Arena, Novi Beograd
24.02.2018.




Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.




Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12.05.2018.




Body Count
SKC Beograd
18.06.2018




Bryan Ferry
Štark Arena
07.09.2018.




The Handsome Family
Dom omladine Beograda
17.10.2018.




34. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine Beograda / Kombank dvorana
25 - 29. oktobar 2018.